A citrom növény fejlődése

Az általunk ültetett citrom körülbelül 4. 5. évtől terem. Április májusban hozza az illatos virágot, amit méhek, poszméhek., sokféle repülő rovarok soroznak be. A virágok nagyobb része lepotyog, nem kötődik meg. Innentől kezdődik a termés növekedése, ami novemberre történik meg. Érett, fényes, sárga a külseje, a belseje finoman savanyú, lédús.

Biológiai növényvédelem mellett neveljük mind a citromot, mind a szamócát. Ez azt jelenti, hogy bizonyos kártevők ellen virágzás előtt és után kémiai szerrel védekezünk. A termés növekedése alatt hasznos állatokat alkalmazunk a kártevők ellen, amik visszaszorítják őket. Így a termés nem permetes, héja ehető. Kezeletlen, ami azt jelenti, hogy szedés után semmiféle vegyszerbe, viaszba nincs mártva.

A leszedett citrom hűtő aljában, hűvös helyen egy hónapig, de még tovább is eláll, néha átnézve a gyümölcsöket.

Miután a szedés megtörtént, ez általában január hónap metszés következik, a növénynek téli pihenő.

Jó tanácsok citrom növény otthoni tartására.

Tavasztól kezdve tartsuk a szabadban a növényeket napsütötte helyen. A lyukas aljú cserép lehet a földön is, hogy a felesleges víz ki tudjon folyni, mégis nedvesen maradjon. Tápoldatozni a citrus féléknek megfelelő oldattal lehet.

Téli tárolás a világos inkább hűvösebb garázs, kazánház helyen sikeresebb. Lakásban mindennapos párásítás mellett sikerül hát a növény teleltetése. A levelek ilyenkor lehullhatnak, tartsunk ki, a növény megmarad, kihajt tavaszra. Nagyobb idősebb bokrokat ritkítani lehetséges és kell is.